- Het kabinet gaat een derde belastingschijf invoeren.
- Dat melden De Telegraaf en het AD op basis van gelekte kabinetsplannen.
- Voor het eerste deel van het inkomen gaat een lager belastingpercentage gelden.
- Lees ook: Coalitie eens over begroting Kabinet-Schoof voor 2025: vermogensbelasting box 3 zorgt voor miljardentegenvaller.
Het kabinet voert een derde belastingschijf in, waardoor voor het eerste deel van het inkomen een lager belastingpercentage gaat gelden. Dat bevestigt een ingewijde tegenover persbureau ANP, na berichtgeving door De Telegraaf en het AD. Tot welk inkomen de schijf precies loopt, en welk belastingpercentage ervoor geldt, is nog niet bekend.
Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hadden het voornemen al opgeschreven in het coalitieakkoord. Daarin staat de ambitie tot “meer loon naar werken door een lastenverlichting (…) bijvoorbeeld via het introduceren van een extra schijf in de inkomstenbelasting”. Het opnieuw invoeren van zo’n schijf is ook goed uit te voeren door de Belastingdienst.
Voor mensen die dit jaar nog niet de pensioenleeftijd hebben bereikt, gelden momenteel twee belastingschijven bij het inkomen uit werk en woning. De eerste schijf loopt tot 75.518 euro. Van het inkomen tot aan die grens moeten mensen 36,97 procent afdragen. In de tweede schijf, dus boven 75.518 euro, geldt een belastingpercentage van 49,5 procent.
Overdrachtsbelasting voor tweede woning omlaag
Naar verluidt wordt ook het kindgebonden budget verhoogd, en houden eenverdieners een belastingkorting. Wat betreft het plan om de btw op boeken te verhogen naar 21 procent, zou er een uitzondering komen.
De aftrek van giften in de inkomstenbelasting zou minder sterk worden versoberd dan aanvankelijk de bedoeling was.
Verder meldt de NOS dat het kabinet de versobering van de zogenoemde expatregeling, een fiscaal voordeel voor buitenlandse werknemers, grotendeels wordt teruggedraaid. Expats betalen over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting. Aanvankelijk zou dit fors worden verlaagd, maar volgens de Volkskrant wordt de vrijstelling beperkt tot 27 procent van het inkomen.
Ook zou de overdrachtsbelasting voor een huis waarin de koper niet zelf gaat wonen omlaag. Die belasting is onder het kabinet Rutte IV verhoogd naar 10,4 procent, maar zou naar 8 procent gaan.
Premier Dick Schoof vertelde vrijdag aan het begin van zijn wekelijkse persconferentie al trots dat Nederlanders er in hun portemonnee op vooruit gaan. Hij wilde niet ingaan op de gelekte ingrepen.